Očuvanje i razvoj zanatstva u Tešnju: Pomoć iz Sehare

Bez autora
Oct 09 2011

Tešanjsko Udruženje građana Sehara upriličilo je prezentaciju projekta Tecex zasnovanog na valorizaciji i razvoju zanata i proizvoda sa ovog područja. Evropska unija ovaj projekt finansira sa 1,5 miliona eura. Na prezentaciji je prisustvovalo 13 zanatlija, koji na dugoj tradiciji doprinose njihovom očuvanju. Zanatlije poput kovača, drvorezbara, kaligrafa, limara, krojača i drugih, izrazili su interes da se aktivno uključe i daju doprinos u realizaciji ovog, ali i drugih sličnih projekata koje Sehara bude realizovala. Bilo je riječi i o različitim problemima koji se tiču njihovog rada. Skromne mogućnosti za sticanje prihoda, nedostatak repromaterijala i alata, nedovoljna promocija i pravna legislativa samo su neki među spomenutim kada se razgovaralo o tome šta koči razvoj obrtničke djelatnosti u Tešnju.

Očuvanje i razvoj zanatstva u Tešnju: Pomoć iz SehareTešanjsko Udruženje građana Sehara upriličilo je prezentaciju projekta Tecex zasnovanog na valorizaciji i razvoju zanata i proizvoda sa ovog područja. Evropska unija ovaj projekt finansira sa 1,5 miliona eura.

Problemi

Na prezentaciji je prisustvovalo 13 zanatlija, koji na dugoj tradiciji doprinose njihovom očuvanju. Zanatlije poput kovača, drvorezbara, kaligrafa, limara, krojača i drugih, izrazili su interes da se aktivno uključe i daju doprinos u realizaciji ovog, ali i drugih sličnih projekata koje Sehara bude realizovala.

Kako je rečeno za Oslobođenje, bilo je riječi i o različitim problemima koji se tiču njihovog rada. Skromne mogućnosti za sticanje prihoda, nedostatak repromaterijala i alata, nedovoljna promocija i pravna legislativa samo su neki među spomenutim kada se razgovaralo o tome šta koči razvoj obrtničke djelatnosti u Tešnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik